На русском

Proiecte

Proiectele Institutului de istorie orală.

Institutul colectează și publică mărturii ale oamenilor pe următoarele teme:

  1. Deportarea în masă din RSSM, 6 iulie 1949. Pe site-ul Institutului puteți găsi circa 50 de interviuri cu victimele deportărilor din anul 1949.
  2. Holocaustul din Basarabia. Zeci de interviuri cu martorii atrocităților împotriva evreilor pe teritoriul Basarabiei și Transnistriei (Holocaust) în timpul celui de al Doilea război mondial pot fi găsite pe site-ul nostru.
  3. Moldovenii prin ochii altor națiuni. Mărturii ale reprezentanților altor națiuni despre moldoveni în diferite perioade istorice. Culegem informații din varii surse. Colecția este în proces de formare.
  4. Satul Pocrovca (r-l Dondușeni) ca model social. Pocrovca un sat de lipoveni. Unul din puținele sate din Moldova care are o situație social-economică bună, din care nu a plecat peste hotare nici un sătean. Un sat din care nici un copil nu a nimerit în custodia statului în urma unui abandon. O experiență inedită, care poate fi interesantă și pentru alte localități ale Moldovei. Colecția este în proces de formare.
  5. Conflictul transnistrean - două percepții de pe două maluri ale Nistrului. Colectăm memoriile celor de pe ambele maluri ale Nistrului. Percepții și viziuni ale oamenilor din stânga și dreapta Nistrului asupra conflictului, vieții în condiții de separare, a căilor de soluționare a conflictului. Colecția este în proces de formare.
  6. Războiul din Afganistan. Memoriile participanților la răsboi și membrilor familiilor lor. Colecția este în proces de formare.
  7. Amintiri despre RSSM. Colecția este în proces de formare.
  8. Emigrarea din Republica Moldova după anul 1991. Experiența ”Moldovei plecate” este extrem de bogată, diversă, interesantă și utilă pentru întelegerea timpurilor pe care le trăim și a perspectivelor țării noastre. Institutul colectează interviuri de la cei plecați peste hotare și mizează pe suportul și asistență în primul rând din partea migranților moldoveni. 
  9. ”Experiența anilor 1990”. Pentru unii acești ani au fost anii speranțelor și succeselor frumoase, pentru alții - ani de grea cumpănă. Colectăm memorii despre experiență diferită a vieții în acești ani. Colecția este în proces de formare.
  10. Familia mea si Istoria mare. Istoria unei familii deseori se intercalează, se impletește, devine strâns legată de așa numita macroistorie - istoria țării, regiunii, continentului, globului. Această simbioză a două istorii deseori este extrem de interesantă, devenind sursă de inspirație pentru savanți, scriitori, dramaturgi, etc. Colectăm istorii a familiilor ”înscrise” în țesutul ”Istoriei mari”. Colecția este în proces de formare.

Institutul în funcție de resurse disponibile este gata să accepte realizarea și altor proiecte din domeniul istoriei orale, păstrării memoriei colective, educației istorice, etc. Patronii Institutului au dreptul prioritar la propunerea unor teme noi de cercetare. Puteți deveni patron al Institutului de istorie orală prin platrforma Patreon, accesând-o aici https://www.patreon.com/istoria