На русском

Cum poți participa

Dorești să contribui la scrierea Istoriei? Ai toate șansele! 

Nivelul de înzestrare tehnică a populației cu gadgeturi performante, - telefoane, tablete, etc. – capabile să efectuieze înregistrări video și audio calitative, permite oricui, care are are un astfel de aparat, să devină cercetător în domeniul ”Istoriei orale”.

La baza metodologiei ”Istoriei orale” stă interviul. Îi poți intervieva pe mama, tata, bunica, bunelul, alte rude, vecini, săteni – pe oricine, care poate povesti despre sine, despre viața sa așa ca această povestire să fie interesantă și altor oameni. Unui număr cât mai mare de oameni. Ceva ”interesant pentru toți”  din trecut.

Institutul adună mărturii orale de la oameni care pot și sunt disponibili să-și împărtășească amintirile despre trecut. Amintiri despre evenimente istorice la care ei au fost martori sau participanți. Evenimente de importanță mondială, regională, națională sau locală. ”Istoria vieții mele” intercalată cu istoria țării mele (satului, raionului, continentului, etc.) este un gen foarte agreat de noi.  Temele interviurilor pot fi diverse - de la amintirile celor deportați în Siberia până mărturiile celor plecați în ”Italii” și ”Rusii” în căutarea unei munci și remunerări decente. Teme interzise nu există.

Dacă aveți întrebări despre cum poate fi efectuat un interviu după metoda Istoriei orale, iar recomandările nostre, publicate pe site, nu sunt suficiente, Nu ezitați să ne contactați la email, telefon sau prin alt mod pentru a primi sfaturi și recomandări adiționale de la colaboratorii Institutului.  Noi suntem oricând disponibili pentru a acorda asistența necesară.

După înregistrarea interviului transcriți-l (transformați versiunea video/audio în text scris) și trimiți-l nou la email în toate trei versiuni – video, audio și în formă de text scris. Colaboratorii Institutului vor redacta textul scris, iar după asta interviul (în cazulîn care corespunde cerințelor unui text din domeniul istoriei orale) va fi publicat pe site-ul Institutului. Interviul d-stră poate deveni un izvor valoros de cunoștințe istorice. Poate deveni un scenariu de film sau spectacol, un text literar. Interviul d-stră poate fi folosit la scrierea monografiilor științifice și manualelor de istorie.

Istoria e alături de tine. La treabă, stimați colegi!

 

Institutul este o structură neguvernamentală, independentă și nu lucrează la comanda cuiva. Cu ajutorul Domniilor Voastre Institutul își va putea continua activitatea scrierii Istoriei, în care se regăsește și vocea ”omului simplu”.  Vă mulțumim pentru suport și pentru că sunteți mereu alături de noi.

De asemenea puteți deveni patroni ai Institutului, ce va permite să participați mai activ la proiectele Institutului. Detalii vezi pe https://www.patreon.com/istoria